Data & Cloud

Cloud technologie biedt een scale aan voordelen, maar wanneer is het voor uw bedrijf zinvol de bijbehorende uitdagingen aan te gaan?

Werken met cloud technologie biedt een scala aan voordelen, tegelijkertijd gaat het ook gepaard met de nodige uitdagingen. Beiden bekijken we vanuit een data perspectief.

Allereerst is het van belang scherp te krijgen hoe belangrijk data voor u is: gaat u bijvoorbeeld data gebruiken in dagelijkse besluitvormings processen of alleen in rapportages voor ondersteunende processen: indien u de data gaat gebruiken voor dagelijkse besluitvorming, zult u de cloud voordelen van het snel onboarden van nieuwe data en opschalen bij grote hoeveelheden data graag willen benutten; bovendien biedt de cloud diverse out of the box diensten die het hele proces versnellen. In geval dergelijke aspecten voor uw bedrijf van veel minder belang zijn, gaan de aandachtspunten van het gebruik van de cloud relatief zwaar wegen.

Snel nieuwe data en inzichten hebben is prachtig, maar die data moet wel van een bepaalde kwaliteit zijn. Bovendien is de kans met zoveel mogelijkheden groot dat u snel door de bomen het bos niet meer ziet en opnieuw kunt beginnen. Verder is het zowel voor de performance als kosten van belang data beperkt te repliceren en transformeren; dat moet van tevoren goed uitgedacht worden.

Tot slot wilt u zorgen dat uw data goed beveiligd is.

Dit zijn allemaal elementen om rekening mee te houden. Omdat werken met cloud technologie tevens een transformatie vereist, moet u er goed bij stil staan of uw bedrijf dit echt nodig heeft en zo ja hoe dit aan te pakken en beheersbaar te houden.