Asset Management

De asset management industrie is volop in beweging. Verschillende trends en veranderingen zijn grote uitdagingen waar de industrie voortdurend in mee moet bewegen en tijdig antwoorden op moet vinden. De wet en regelgeving veranderingen en ook informatie beveiliging vereisten komen in een steeds hogere versnelling. Klanten willen een steeds hogere mate van flexibiliteit en transparantie van resultaten. De ESG vereisten nemen toe. Verdere digitalisering is daarmee een absolute noodzaak terwijl er een toenemende druk is op kostenefficiëntie. Dit alles speelt zich af met een voelbare schaarste op de arbeidsmarkt. Voor Fiduciair Managers komt daar nog eens de nieuwe Pensioenwet bovenop.

De implicaties van deze uitdagingen

Er gebeurt dus een hoop tegelijkertijd terwijl het ecosysteem verandert. Hoe zorgt u dat u door de bomen het bos blijft zien? In ieder geval zult u de volgende sleutel vragen voor uzelf moeten beantwoorden:

 

  • Wat zijn de beste manieren om de inkomsten te laten groeien?
  • Hoe ziet het toekomstig ecosysteem eruit en hoe ziet u uw rol daarin?
  • Wat zijn de opties om kosten te reduceren?
  • Wat betekent digitalisering voor u en de rol van data? En hoe helpt het niet de inkomsten te laten groeien en uw time to market verbeteren, maar ook te voldoen aan de vraagstukken m.b.t. wet & regelgeving, sustainability en het nieuwe pensioen stelsel?
  • Hoe kunt u het overzicht behouden en waarom?

Nieuwe bedrijfs modellen en andere asset classes zouden overwogen kunnen worden; tevens zou versimpeling van het complexe, operationele systeem landschap doorgevoerd moeten worden.

Digitalisering is een topic waar iedereen zijn eigen beeld bij heeft en elke asset manager zal het in een bepaalde mate moeten ondergaan; de uitdaging is niet zozeer technisch van aard, maar vooral organisatorisch en beheersmatig. Als je die hobbel weet te nemen kan het dermate veel brengen dat d.m.v. kortere time to market, verdere automatisering en data gedreven besluitvorming de markt uitdagingen het hoofd geboden kan worden.

In de secties Data en Sourcing wordt een beeld geschetsts hoe Bakkenist hier tegenaan kijkt vanuit die dimensies.